Bătrânii noștri nu sunt niciodată singuri

”Cinstește-i pe bătrâni, dacă vrei să te respecte cei tineri” spune un vechi proverb românesc, făcând referire la importanța respectului pe care trebuie să îl oferim celor care ne-au format. Odată cu înaintarea în vârstă, se acumulează înțelepciunea dobândită dintr-o viață plină de încercări, generațiile prezente fiind modelate de generațiile anterioare. De experiența de viață și de sfatul unui bunic, din păcate, nu toți am avut sau mai avem parte, iar bătrânii nu mai sunt puși în valoare cum erau cândva. Vocea lor este ascultată din ce în ce mai puțin, iar venitul – dacă acesta există – abia le acoperă traiul zilnic.
Starea materială insuficientă din punct de vedere economic, este, poate forma cea mai greu suportabilă, deoarece aduce atingere mai multor aspecte esențiale ale vieții. Lipsa posibilităților financiare face ca unele persoane să nu poată susține cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de bază, întretinerea gospodăriei, achitarea unor plăți curente obligatorii sau asigurarea unor condiții de odihnă și refacere. Pe lângă aceste provocări, bătrânii se mai lovesc și de sentimentul de singurătate, neputință, deoarece nu se pot sprijini pe ei ca altădată, simțindu-se depășiți.
Suntem o societate bazată pe comunicare, unde relațiile interumane joacă un rol esențial pentru sănătatea noastră sufletească, iar noi,în ”Asociația Pentru Suflet” știm asta. Suntem de părere ca societatea are un rol important în tratarea și prevenirea singurătății din rândul bătrânilor și, vrem ca ”mână de la mână să facem bine” și să le aducem zâmbetul pe buze ca să știe că suntem mereu acolo pentru ei.
Persoanele în vârstă din mediile defavorizate supraviețuiesc greu, suferă poate de anumite afecțiuni, iar singurătatea reprezintă o problemă majoră care afectează calitatea vieții. Noi știm că uneori un bun ascultător poate să le însenineze ziua sau chiar să le ofere o soluție pentru a-și depăși problemele, de aceea le oferim consiliere psihologică oricând au nevoie. Bătrânețea ar trebui să fie o perioadă de fericire și împlinire, nu de izolare sau tristețe, cum, din păcate, se întamplă pentru unii dintre ei, iar noi, nu vrem să-i știm niciodată singuri. Această perioadă a vieții poate fi una de dezvoltare a părții spirituale, de revizuire a noțiunii de complinire, iar noi vrem ca ei să aibă parte de toată încrederea și deschiderea noastră.
”Mână de la mână” putem să-i facem fericiți la adânci bătrâneți și să contribuim cu cele necesare traiului zilnic. Odată cu înaintarea în vârstă, calitatea vieții este crucială și de aceea le oferim pachete cu alimente, medicamente și îi ajutăm cu igienizarea gospodăriei, pentru că bătrânii noștri nu mai au puterea de altădată.
Răspundem cu suflet nevoilor lor, pentru că le suntem recunoscători pentru tot ceea ce au făcut de-a lungul vieții, și e rândul nostru să le arătăm că sentimentul de neputință nu trebuie să îl care singuri.

Adaugare comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

I accept the Privacy Policy